5 vprašanj s Hano Splichal

Hana Splichal obožuje dobro hrano, lepo fotografijo, študira pravo, navdušuje s prijaznostjo in toplino, neskončno rada ima živali. Vodi portal Nova kuhinja in je avtorica veganskih kuharskih knjig in receptov. 

1. Če bi lahko od jutri dalje enostavno živela na drugi lokaciji sveta, bi se preselila? Kam bi odšla? In če ne bi šla, zakaj bi ostala kar doma? 

Rada potujem, takoj jutri bi šla, če bi bilo to tako enostavno. Na zemljevidu imam označenih nekaj destinacij. Ampak preselila se pa ne bi. Tu sem doma, tu imam svoj vrt, poznam vsak kotiček. Pa moje muce in kužki in kokoške, pogrešala bi vse to. Ravno sem si opremila mini pekarno... Samo če bi vse skupaj lahko preselila, kot v domišljiji, potem ja. Tudi mamo. 
2. Tvojih 5 najljubših kuhinjskih sestavin? 
Oljčno olje, sem le s Primorske, obožujem paradižnik, sama naredim smetano iz indijskih oreščkov in tudi sicer kuham z njimi, četrta sestavina je sigurno v škatli začimb, za peto pa sem izbrala česen. Nepogrešljiv je in zelo zdrav.
3. Kako se po tvojem mnenju dandanes prehranjujejo mladi?
Mladim se nekam mudi, zato jedo mimogrede, kar je skoraj vedno slabo. Po drugi strani pa jih zelo zanima dobra in tudi zdrava hrana, precej informacij imajo o hrani, ozaveščeni so. Velikokrat mladi učijo starejše, kaj je dobro in kaj je res škodljiva hrana. Verjamem, da bi izbirali bolj zdravo hrano, če bi imeli priložnost. Tudi kuhajo radi, če jim kdo lepo pokaže. 
 
4. Najboljša večerja, ki ti je ostala v spominu? Posebna anekdota?  
Res imam anekdoto z zelo dobre večerje v restavraciji nekje v Indiji. Po napornem dnevu smo se udobno namestili v stolih ob nizki mizici, v ozadju je bila sproščujoča glasba, noge v mivki, noge hrana pa božanska. Ko sem želela že tretjič ali četrtič naročiti sladico, omamne kroglice gulab jamun v sladkornem sirupu, mi je niso prinesli. Žal, je rekel zgrožen natakar, to je bilo dovolj za danes, pridite spet jutri. Od srca smo se nasmejali, imel je seveda prav. 
 
5. Najljubše kuharske knjige, najljubše filmske zgodbe in katera je glasba, ki ti ogreje srce?  
Že nekaj let si za rojstni dan naročim nove veganske kuharske knjige in komaj čakam, da dobim paket. Če pride paket prej, ga ne odprem pred rojstnim dnevom. Ker je to sredi poletja, jih ponavadi listam na pikniku. Vedno znova jih gledam, včasih tudi kaj skuham po receptih, večinoma pa so moj navdih, spodbuda ali zgolj veselje ob lepih fotografijah. Rada imam biografske filme in costume drame, večkrat sem gledala Prevzetnost in pristarnost ali Ljubljena Jane, takšni malo romantični filmi so super za lenobno popoldne. Daleč najljubši film pa je Pisma svetemu Nikolaju, ki ga vedno gledam decembra. Srce in noge mi ogreje glasba, na katero lahko plešem. Kot otrok sem plesala balet, kasneje sodobni ples in v skupini indijskega bollywood plesa. Ples včasih prav pogrešam. Hana

 


Starejša objava Novejša objava