5 vprašanj z Bebo Splichal

Beba Splichal je terapevtka naravnega zdravljenja, mojstrica reikija, regresoterapevtka, predavateljica in strokovni vodja Nove šole za terapevte reikiste. Obenem vodi portal Nova kuhinja in je avtorica veganskih kuharskih knjig in receptov.

1. Tvoj najljubši zajtrk? Si bolj za slano ali raje sladko? 
Če pomislim na dolg zajtrk, ko se mi nikamor ne mudi, bi izbrala sladkega. Popečen toast in domača marmelada, letos je moja najljubša hruškova, kava in pižama do poldneva. Kadar ni tako in me čaka delovno dopoldne, izberem slanega. Slan zajtrk me postavi pokonci in mi odpre oči. Najljubši so mi indijski zajtrki, pražen zdrob, upma, je čudovit nasiten zajtrk, malo pikanten, ne preveč.

2. Zakaj ima zadnja knjiga Kurkuma in vanilija? Kaj ti pomenita, prikličeta te dve začimbi? Spomin? Občutek? Recept? 
Če izgovorim kurkuma in vanilija in pomislim na te dve začimbi, je občutek res lep, vznemirljiv. Čakam, kaj še pride ...Kurkuma je najbolj pogosta indijska začimba, vanilija pa najlepše diši. Prijatelji pravijo, da sva to midve, jaz kurkuma in Hana vanilija. Kurkumo dodajamo v jedi jo zaradi barve in ker je zdrava, ne za okus. Tudi mene zanima hrana kot zdravilo. Vanilija je skrita v stroku, vendar je že majhna količina zelo intenzivnega okusa. 

3. Če bi zdaj mogla začeti pisati novo knjigo, o čem bi pisala? Kaj želiš predstaviti svetu? 
Kaj zabavnega - kako kuhinjo spremeniš v prostor, kjer ustvarajaš, se imaš fino in nenazadnje poskrbiš, da se ob tistem, kar poješ ali komu ponudiš, dobro počutiš. Zame je vedno na prvem mestu zdrava hrana, ne glede na razloge, zakaj kuham. Rada predstavljam jedi skozi zgodbe, doživljanje, čutenje. 
4. Odpadki v gospodinjstvu. Imaš nasvet, kako enostavno ločevati? Kako nakupuješ ti, da si čim bolj "zero waste"? 
Z odpadki si dam res veliko dela. Če ne drugje, v glavi. Nenehno razmišljam, kako bi jih zmanjšala. Veliko embalaže ponovno uporabimo, ampak večine pa ne.  Pri meni se zero waste začne pri nakupovanju. Najraje kupujem zabojčke zelenjave in žito na kmetiji, kjer je zraslo. Kadar to ni možno, trikrat premislim, preden kupim malo vsebine v veliko embalaže. Pa se vseeno zgodi. Slabo se počutim tudi, kadar pozabim nakupovalno vrečko in vrečkice za tehtanje. 
5. Kdaj si najdlje kuhala in kdaj za največ ljudi? Imaš kako zanimivo anekdoto?
V Indiji sva kuhali v ašramu, kjer je jedlo morda tisoč ljudi. Javila sem se, da znam skuhati dal, omako iz leče.O, so kimali, odlično, po dalu je največ povpraševanja. Potem sem dobila v roke vesla namesto kuhalnice. Tega nisem pričakovala. Pozabila sem dodati, da znam skuhati dal za recimo petnajst oseb. Posoda je bila tako velika, da sem komaj premešala z enega konca na drugega. Začimbe niso bile v lončkih, ampak v žakljih. Strašno lep občutek je zajeti začimbe z obema rokama. Kmalu sem začela uživati. Te dni bova s Hano pripravljali indijsko večerjo za približno petdeset otrok. Ideja je, da kar največ pripravijo sami, valjali bomo čapatije, indijske kruhke, se že veseliva. To bo zabaven večer. Beba

Starejša objava Novejša objava