Potujemo

Ni potovanja brez dobre hrane. Na portalu Nova kuhinja bomo za vas združevali oboje, hrano in pot. Tokrat vam predstavljamo odlomek iz naše nove knjige Kurkuma in vanilija.

DAN V MUMBAJU

Popotniki praviloma govorijo, da radi odkrivajo svet sami in da je to šele pravi način potovanja. No, jaz ne. Raje potujem s prijatelji, vsaj v dvoje, in po poti dodajam še nove prijatelje. V Mumbaj sta naju povabila Sushant in Meha, spoznali smo se v velikanski soparni kuhinji v Putaparthiju, kjer smo na silvestrski večer pekli za vsaj sto porcij lazanj.

Hana je potiskala pladnje nadevanih testenin v pečico, z Meho sva sekljali čebulo, se mi zdi, Sushant je bil nekje pri kotlu s paradižnikovo omako. Multinacionalno obarvano kuhinjo je vodila stroga, natančna in pronicljiva Francozinja, ki je pri Hani takoj opazila talent za kruh, zato je smela do konca najinega bivanja v ašramu skrbeti za bele štruce. Indijke so kruh jedle s podobnim čudenjem in navdušenjem, kot smo se nekateri spogledovali s čapatiji. Bil je eden lepših silvestrskih večerov in tudi uresničenje Hanine novoletne želje, da bi delala s profesionalnimi kuharji, še preden bi bila stara šestnajst. Ujeli sva se z Meho, klepetali o ženskih temah, ki so na vseh koncih sveta približno enake, in si obljubili, da ju nekoč obiščeva v Mumbaju.

Taksist ni poznal mesta, zato sva imeli nenačrtovan panoramski ogled predmestja, slumov, bleščečega poslovnega in trgovskega središča, bollywooda, sanjskega filmskega predela, in nazadnje celo zelenega spalnega naselja, kjer živi Mehina mama.

Za zajtrk pripravlja odlične parathe, nadevane z rjavo lečo, ki sproti prihajajo na mizico, obloženo s časopisnim papirjem. Ker v Indiji vse poteka bolj počasi, traja, preden se odpravimo; namenjeni smo namreč na sejem sodobne umetnosti. Mumbaj ima največ umetniških galerij in projektov v Indiji.

Meha ima prelepo ime, v prevodu pomeni prva dežna kaplja. Zdi se ji najpomembneje, da si vzame čas zase in za druge, potem se dobro počuti. Videti je srečna s tem, čeprav je sonce že visoko in je temu primerno vroče. Ostanem raje doma, z njeno mamo greva v tempelj in nato ves dan počivava ob priprtem oknu. Moram se naučiti pripravljati parathe, pomislim, medtem ko opazujem valovanje zaves v nežnem prepihu.

Zapisala: Beba Splichal 

KMALU VEČ